Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Ενότητα Α: Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους Νεότερους Χρόνους (μέσα 15ου αιώνα - αρχές 19ου αιώνα)




Μιχαήλ Άγγελος, βλ. BIBLIONET
Κεφάλαιο 1: Η Αναγένννηση και η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση

βλ. σχεδιάγραμμα μαθημάτων από 8ο Δημ. Σχολείο Νάουσας εδώ
βλ. παρουσίαση μαθήματος σε διαφάνειες από το 8ο Δημ. Σχολείο Νάουσας εδώ


Picture

Ο Εκατονταετής Πόλεμος διεξήχθη μεταξύ των βασιλικών οίκων της Γαλλίας και της Αγγλίας την τελευταία περίοδο του μεσαίωνα και διάρκησε, με μια ανακωχή 35 χρόνων, πάνω από εκατό χρόνια, από το 1337 έως το 1453.
Ο εκατονταετής πόλεμος άρχισε σαν πόλεμος κλασικά φεουδαρχικός και τελείωσε το 1453 σαν σύρραξη εθνών. Τελείωσε χωρίς καμιά συνθήκη ειρήνης, αφήνοντας τις δύο χώρες τελείως εξαντλημένες, αν και σταθεροποίησε την εθνική συνείδηση των δύο λαών.
Σκηνή από τη μάχη του Κρεσί, όπου οι Αγγλοι τοξότες κατατρόπωσαν τους Γάλλους ιππείς. Μινιατούρα από τα χρονικά του Φρουασάρ



Ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου
Λεονάρντο ντα Βίντσι

έτος: 1487
για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι δες Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η επιστήμη, μέρος 1ο, μέρος 2ομέρος 3ο (φυσικά παραλείψτε τις διαφημίσεις !!!!) 





Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564 - 1616) ήταν Άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερος συγγραφέας που έγραψε στην αγγλική γλώσσα και ένας από τους σημαντικότερους δραματουργούς παγκοσμίως.





Ο Nικόλαος Κοπέρνικος ( 1473 –  1543) ήταν σημαντικός Πολωνός αστρονόμος.



Ο Γαλιλαίος ( 1564 –  1642) ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός.





Ο Μαρτίνος Λούθηρος ( 1483–1546) ήταν Γερμανός μοναχός, ιερέας, καθηγητής, θεολόγος, ηγέτης της εκκλησιαστικής μεταρρύθμισης του 16ου αιώνα στη Γερμανία, και θεμελιωτής των χριστιανικών δογμάτων και πρακτικών του Προτεσταντισμού.