Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ενότητα Β. Το φυσικό περιβάλλον

Κεφάλαιο 10o : Οι κλιματικές ζώνες της Γης
  • Το κλίμα.
  • Οι κλιματικές ζώνες της Γης.
βλ. διαφάνειες εδώ
Κλίμα: Με την έννοια κλίμα εννοούμε το σύνολο των μετεωρολογικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τα οποία συνήθως επαναλαμβάνονται κατά περιόδους.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το κλίμα σε έναν τόπο;
  • η απόστασή του από τη θάλασσα

  • το υψόμετρο του

  •  ειδικές τοπικές συνθήκες

Ένας επιπλέον παράγοντας είναι και το γεωγραφικό πλάτος, η απόσταση δηλαδή της περιοχής από τον Ισημερινό. Όσο πιο κοντά είναι ένας τόπος στον Ισημερινό τόσο το κλίμα του είναι πιο θερμό, ενώ όσο πιο πολύ απέχει τόσο το κλίμα του γίνεται ψυχρότερο. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό και έτσι τις θερμαίνουν περισσότερο.





Δες διαδραστικά τη θερμοκρασία κάθε τόπου για κάθε μήνα του χρόνου
ΚΛΙΚ






Ας εξετάσουμε τις κλιματικές ζώνες της Γης.

Συγκεκριμένα διακρίνουμε:

  • την τροπική ζώνη, που περιλαμβάνει τις περιοχές γύρω από τον Ισημερινό. Το κλίμα σε αυτές τις περιοχές είναι θερμό και υγρό, η θερμοκρασία είναι συνήθως πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου και έχουμε δύο εποχές: μία περίοδο πολλών βροχών και μία περίοδο ξηρασίας. Η δε διάρκεια ημέρας και νύχτας είναι περίπου ίση

  • τις πολικές ζώνες, που περιλαμβάνουν τις περιοχές που βρίσκονται στους πόλους. Το κλίμα χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια του έτους(-10 β. κατά μέσο όρο) και ελάχιστες βροχές. Το καλοκαίρι είναι σύντομο και ψυχρό και η μέρα διαρκεί 6 μήνες όσο και η νύχτα.

  • τις εύκρατες ζώνες, που περιλαμβάνουν τις περιοχές που βρίσκονται ανάμεσα στον Ισημερινό και τους πόλους. Χαρακτηρίζονται από αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ανάλογα με τις εποχές. Ο χειμώνας συνήθως είναι βαρύς και το καλοκαίρι θερμό. Η δε μέρα είναι μεγαλύτερη από τη νύχτα το καλοκαίρι και μικρότερη το χειμώνα.

Πρόσεξε:
Οι παράλληλοι κύκλοι που καθορίζουν τις κλιματικές ζώνες είναι:


Ο Τροπικός του Καρκίνου, ο Τροπικός του Αιγόκερω, ο Βόρειος Πολικός και ο Νότιος Πολικός


Οι κλιματικές ζώνες της γης

Κάνε κλικ πάνω στην κλιματική ζώνη που σου ζητάει το πρόγραμμα. Αν δε θυμάσαι καλά, η εφαρμογή θα σε βοηθήσει δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.