Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Κεφάλαιο 43ο: Οι κάτοικοι και τα κράτη της Νότιας Αμερικής
  • οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.­
  • τα κράτη και οι σπουδαιότερες πόλεις της Νότιας Αμερικής.
βλ. Ψηφιακό σχολείο εδώ


Οι κάτοικοι της Ν. Αμερικής όπως βλέπεις και στην παρακάτω εικόνα κατάγονται από τέσσερις κυρίως φυλετικές ομάδες:




Έτσι ο σημερινός πληθυσμός, περίπου 370.000.000 άνθρωποι, προέρχεται από την επιμιξία των φυλών αυτών. Έχει συνδυάσει τα διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις συμπεριφορές και έχει διαμορφώσει έτσι το δικό του πολιτισμό.
Οι πρώτοι εξερευνητές που έφτασαν στη Νότια Αμερική ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Αμέρικο Βεσπούτσι, ο Πέδρο Αλβάρες Καμπράλ, ο Βαρθολομαίος Ντιάζ, ο Τζιοβάνι Καμπότο, ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος που μάλιστα όταν πέρασε από τον πορθμό πήρε και το όνομά του κ. ά.
Οι αυτόχθονες Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής έτσι αφομοιώθηκαν από τους Ευρωπαίους εξερευνητές, αφού αυτοί προσπάθησαν και πέτυχαν να κατακτήσουν τα εδάφη τους και να εκμεταλλευτούν τους πόρους της γης.
Η Νότια Αμερική λέγεται αλλιώς και Λατινική Αμερική, αφού εκεί κατοίκησαν πληθυσμοί που μίλαγαν κυρίως ισπανικά και πορτογαλικά, γλώσσες που προέρχονταν από τα λατινικά.
Το ότι εκμεταλλεύτηκαν Ευρωπαίοι το έδαφος και το υπέδαφος της, καθώς και τα τροπικά της προϊόντα, ήταν και ένας λόγος που η οικονομική ανάπτυξή της ήταν αργή. Άλλες βασικές αιτίες που δικαιολογούν αυτή την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της ήταν τα δικτατορικά καθεστώτα και η μεγάλη διάρκεια των επαναστατικών κινημάτων για την ανεξαρτησία. Άλλος λόγος επίσης ο οποίος υπάρχει και ως σήμερα, η αύξηση του πληθυσμού και η εγκατάλειψη της υπαίθρου με την ταυτόχρονη συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις, αντιμετωπίζοντας όμως έτσι προβλήματα ανεργίας και φτώχεια.



Μετά τη Γαλλική Επανάσταση και τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου (19ο αι.) πραγματοποιήθηκαν εξεγέρσεις και επαναστάσεις με σκοπό την απελευθέρωση των ντόπιων κατοίκων από τους Ισπανούς.
Ο πιο γνωστός απελευθερωτής ήταν ο Σιμόν Μπολίβαρ που αγωνίστηκε κυρίως για την ανεξαρτοποίηση της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, του Περού και της Βολιβίας.


Στα ανεξάρτητα πλέον κράτη της Νότιας Αμερικής άρχισε να βελτιώνεται η παραγωγική ικανότητα του πρωτογενούς τομέα και να δημιουργούνται υποδομές. Κατασκευάστηκαν σύγχρονα λιμάνια,σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, δρόμοι και άλλα έργα. Άρχισαν επίσης να αναπτύσσονται τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Σήμερα οι μεγάλες πόλεις, όπως είναι η Μπραζίλια, το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Μπουένος Άιρες, το Καράκας και το Σαντιάγκο αναπτύσσονται οικονομικά με ταχύτατους ρυθμούς.

Ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη της Νότιας Αμερικής είναι η Βραζιλία, της οποίας η γεωργία, η κτηνοτροφία και βιομηχανία βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Ακολουθεί η Αργεντινή, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον κόσμο ως προς την παραγωγή κρεάτων. Η Βενεζουέλα ανήκει επίσης στα ανεπτυγμένα κράτη της Νότιας Αμερικής, καθώς σε αυτή υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που εξάγεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μαρακαΐμπο λειτουργούν πολλά διυλιστήρια. Η Κολομβία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παραγωγής καφέ παγκοσμίως. Ακολουθούν η Χιλή με τα πλούσια κοιτάσματα σιδήρου και χαλκού και το Περού με τα πολλά ορυχεία χρυσού,αργύρου, χαλκού, μολύβδου και σπάνιων μετάλλων.