Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ενότητα Γ. Η Γη ως χώρος ζωής του ανθρώπου

Κεφάλαιο 18o : Η καταν­ομή του πληθυσμού στη Γη
  • οι πυκνοκατοικημένες και αραιοκατοικημένες περιοχές της Γης.
  • η εξέλιξη του ανθρώπινου πληθυσμού στη Γη.

Η Γη σήμερα έχει όπως αναφέραμε περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Και η κατανομή του πληθυσμού είναι όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:



Ο αριθμός αυτός όμως αυξάνεται αισθητά αφού αξιοποιούνται ολοένα και περισσότερα μέρη της Γης που μπορεί ο άνθρωπος να λάβει τα απαραίτητα για τη ζωή του, όπως η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η αδελφοσύνη και η συνεργασία των λαών κλπ. Στον παρακάτω πίνακα βλέπεις την αύξηση της Γης σε εκατομμύρια.





Όπως παρατηρείς η μεγαλύτερη αύξηση ιδίως από τα έτη 1990 έως 2000, παρουσιάζεται στην Ασία (από 3.168.000.000 σε 3.680.000.000). Καταλαβαίνεις ότι πολλά προβλήματα προκαλεί αυτή η αύξηση με μεγαλύτερο τη μείωση φυσικών πόρων λόγω φυσικά των αυξημένων πλέον ανθρώπινων απαιτήσεων σε υλικά αγαθά, αλλά και κοινωνικά προβλήματα, όπως πείνα, φτώχεια, επιδημίες κλπ). Αντίθετα, παράγοντες που επιδρούν θετικά στην εξέλιξη του πληθυσμού θα μπορούσαν να θεωρηθούν το κλίμα, η επιστήμη και η τεχνολογία, οι σύγχρονοι μέθοδοι καλλιέργειας και κτηνοτροφίας κλπ.
Όπως βλέπεις στον παρακάτω χάρτη οι πιο πυκνοκατοικημένες χώρες βρίσκονται κυρίως στη βόρεια εύκρατη ζώνη, λιγότερο στη νότια και ακόμα λιγότερο στην τροπική ζώνη.
Μπορείς να σκεφτείς για ποιους λόγους ;