Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ενότητα 17η: Πόλεμος και ειρήνη

Με τι θα ασχοληθούμε: ­
  • Με ποιον τρόπο προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον για την άποψή μας
  • Με τα απρόσωπα ρήματα
  • Με τις τελικές και αποτελεσματικές προτάσεις
  • Πώς γίνεται μια επαυξημένη πρόταση απλή, και το αντίστροφο
  • Πώς μετατρέπονται οι ονοματικές φράσεις σε ρηματικές, και αντίστροφα
  • Πώς σχηματίζεται ο αόριστος οριστικής σε ρήματα με εσωτερική αύξηση
Κείμενα:
  1. Ανατολή θανάτου και Ομορφίτα (ποιήματα)
  2. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (απόσπασμα από ημερολόγιο)
  3. Όαση ειρήνης (άρθρο)
  4. Αφίσα
"Σκέψεις ενός παιδιού για τον πόλεμο"
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, βλ. biblionet εδώ
Για την Άννα Φρανκ εδώ





 Παιδιά και από τις δυο μεριές του όπλου
"Τα παιδιά στρατιώτες είναι "πιο υπάκουα,
δεν αμφισβητούν τις διαταγές και είναι ευκολότερο
για τους ενήλικες στρατιώτες να τα επηρεάσουν".

Η εκμετάλλευση των παιδιών στις τάξεις του στρατού πρέπει να τελειώσει, αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ. "Μια από τις πιο ανησυχητικές τάσεις στις εμπόλεμες συρράξεις είναι η συμμετοχή των παιδιών ως στρατιώτες", διακηρύσσει η έκθεση που συντάχθηκε από την Graca Machel, την εμπειρογνώμονα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις Επιπτώσεις των Ενόπλων Συρράξεων στα Παιδιά του Πολέμου.


Ποιά είναι η Graca Machel:
Η κ. Machel υπηρέτησε ως Υπουργός Εκπαίδευσης στην πρώτη κυβέρνηση μετά την ανεξαρτησία της Μοζαμβίκης και μέσα σε 10 χρόνια η συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο διπλασιάστηκε σε περισσότερο από 80%. Συνεχίζει να δραστηριοποιείται για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της Μοζαμβίκης. Είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος για την Κοινοτική Ανάπτυξη και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού για το Παιδί της Μοζαμβίκης. Έχει συνεργαστεί στενά με πολλές οργανώσεις του ΟΗΕ και βραβεύτηκε με το Μετάλλιο Nansen, σε αναγνώριση της εξέχουσας προσφοράς της στα παιδιά πρόσφυγες.
cover

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

"ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ"

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 ένοπλες συρράξεις και έκτακτες καταστάσεις επείγουσας ανάγκης χτύπησαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά. Παιδιά εκτοπίστηκαν μέσα στην ίδια τους τη χώρα ή έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ταραχή των ενόπλων συρράξεων.
Στη δεκαετία που μεσολάβησε από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το 1989, πάνω από 2.000.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί και πάνω από 6.000.000 παιδιά τραυματίσθηκαν ή έμειναν ανάπηρα σε ένοπλες συγκρούσεις, 12.000.000 παιδιά έμειναν άστεγα, τουλάχιστον 1.000.000 έμειναν ορφανά ή αποχωρίσθηκαν τους δικούς τους και 10.000.000 παιδιά έχουν ψυχολογικά τραύματα λόγω πολέμου.
Σύμφωνα με τη UNICEF το 50% των 57,4 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ατόμων λόγω ενόπλων συρράξεων σε όλο τον κόσμο, είναι παιδιά.