Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΑΡΘΡΟ: Περιγραφή γεγονότος

  "Ολικές καταστροφές στις καλλιέργειες"



Άρθρα στις εφημερίδες: Περιγραφή γεγονότος

Άρθρο = δημοσίευμα ειδησεογραφικού και ενημερωτικού χαρακτήρα, σε εφημερίδα, περιοδικό ή συναφές ηλεκτρονικό μέσο, το οποίο πραγματεύεται με τρόπο άλλοτε πιο προσωπικό άλλοτε πιο απρόσωπο ένα ειδικό, επίκαιρο θέμα γενικού ενδιαφέροντος.


Η ειδησεογραφική περιγραφή ή ρεπορτάζ (ανταπόκριση) αναφέρεται σε ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικά φαινόμενα, ασυνήθιστα ή σημαντικά για την επικαιρότητα. Συνδυάζει περιγραφή και αφήγηση και σκοπό έχει να πληροφορήσει.








βλ. Βιβλίο Γραμματικής, Ενότητα 16, Μέρος 4ο, Πώς συνθέτω φράσεις και προτάσεις, "Ονοματική-Ρηματική φράση", σσ.177-178, "Τα είδη των προτάσεων", σσ.185-186



Το άρθρο είναι ένα είδος κειμένου που συναντάμε σε εφημερίδες ή περιοδικά. Αυτός που γράφει ένα άρθρο (ο αρθρογράφος) παρουσιάζει σε αυτό ένα σημαντικό γεγονός που αποτελεί είδηση, προσπαθώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Αφού, λοιπόν, επιλέξουμε το θέμα του άρθρου μας, το σημαντικό δηλαδή ζήτημα που θέλουμε να παρουσιάσουμε, βρίσκουμε τον τίτλο του άρθρου, που θα πρέπει να είναι σύντομος, να έχει σχέση με το θέμα του άρθρου και να είναι ελκυστικός (να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη). Στην αρχή του άρθρου παρουσιάζουμε το θέμα που επιλέξαμε με σύντομο τρόπο, δίνοντας κάποια σημαντική πληροφορία γι' αυτό. Στο κύριο μέρος του άρθρου αναφέρουμε όλες τις λεπτομέρειες και τις πληροφορίες που αφορούν το θέμα μας (τι ακριβώς έγινε, πού, πότε, πώς και γιατί, ποια πρόσωπα έχουν σχέση με το γεγονός, ποιες ήταν οι συνέπειες). Στο τέλος του άρθρου μας καταλήγουμε σ' ένα συμπέρασμα ή εκφράζουμε μια άποψη για όσα έχουμε αναφέρει παραπάνω, προσπαθώντας να μεταδώσουμε τον προβληματισμό και τις σκέψεις μας στους αναγνώστες.